Wateroverlast in Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem: een steeds terugkerend probleem

23 okt , 11:50 Gemeente
image 14 66c475c3d4232

Wateroverlast in Slingeland Ziekenhuis

Geen ziekenhuis in Nederland weet meer over wateroverlast dan het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Alleen al dit jaar moest de spoedeisende hulp twee keer dicht na hevige regen, omdat de laaggelegen ingang kwetsbaar is voor overstromingen.

De spoedeisende hulp en wateroverlast

Op 26 augustus 2010 werd het probleem voor iedereen overduidelijk toen de ingang van de spoedeisende hulp overliep door hevige regen. , herinnert Crisiscoördinator Bert Wierenga zich.

Maatregelen tegen wateroverlast

In reactie op de overstroming heeft het ziekenhuis maatregelen genomen zoals het aanleggen van grindbakken langs de buitenmuren. Dit systeem laat het water wegzakken voordat het naar binnen kan stromen. Het ziekenhuis heeft tevens een pomp aangeschaft om eventueel overblijvend water weg te pompen.

Nieuwe incidenten

Ondanks de maatregelen stond het ziekenhuis dit jaar opnieuw onder water. Dit leidde tot een sluiting van de spoedeisende hulp voor zeven uur. Patiënten werden omgeleid naar ziekenhuizen die tientallen kilometers verder weg lagen.

Te weinig rekening gehouden met zware regenval

De incidenten laten zien dat er bij de bouw van ziekenhuizen onvoldoende rekening is gehouden met zware regenval. Door klimaatverandering komen zulke buien steeds vaker voor, wat mogelijk leidt tot meer incidenten zoals bij het Slingeland Ziekenhuis.

Noodzaak tot beter ontwerp en meer aanpassingen

Om het probleem op te lossen, denken zowel het Slingeland Ziekenhuis als de gemeente aan een nieuw gebouw. Voor het nieuwe ziekenhuis wordt extra geïnvesteerd om alle belangrijke apparatuur op de bovenste verdieping te huisvesten en de ingang hoger te plaatsen om zodoende beter bestand te zijn tegen overstromingen.